Toimialat

Kassakone

Kassakone laitteet

Vähittäiskaupassa asiakaspalvelun kassapisteeseen voidaan valita perinteinen kassakone, kassakone ja kassaohjelma tai nykyaikainen PC-kassa. Järjestelmien esittelyissä ja kuvauksissa käytetyt erilaiset laitetermit saattavat hankaloittaa niiden toiminnallisuuden selvittämistä. Tässä oleva laitekuvaus selventää asiaa.

PC-kassa ja oheislaitteet

PC-kassa on tietokone, jossa voidaan käyttää mitä tahansa standardia tietokoneohjelmistoa. PC-kassalla voidaan kassatoimintojen lisäksi mm. lukea sähköpostia, selata Internetiä. Normaalit tietokoneen oheislaitteet, kuten lasertulostin, ovat kytkettävissä PC-kassaan.

Kassakone uutuus: TCxWave Toshibalta

Standardista mikrotietokoneesta tehdään PC-kassa kytkemällä siihen kassarahastuksen vaatimat oheislaitteet. Erilaisten kassaoheislaitteiden liitettävyys riippuu puolestaan kassaohjelmistosta. Tavallisimpia PC-kassan oheislaitteita ovat kuittikirjoitin, kassanäppäimistö, kosketusnäyttö, asiakasnäyttölaite, viivakoodinlukija, kortinlukija ja rahalaatikko.

Myyjä voi käyttää kassajärjestelmää joko kassanäppäimistön avulla tai kosketusnäyttöä näppäilemällä. SKJ Kassaohjelmistoa voidaan käyttää näillä molemmilla tyypillisillä käyttötavoilla.

SKJ Liiketoimintajärjestelmän Kassaohjelmisto mahdollistaa lähes kaikkien nykyaikaisten kassaoheislaitteiden liittämisen järjestelmään.

PC-kassasta käytetään eri yhteyksissä myös seuraavia nimityksiä:

  • Tietokonekassa
  • Kassatyöasema
  • PC-kassapääte
  • Mikrokassa
  • Kassatietokone

Integroitu PC-kassa

PC-kassa ja sen oheislaitteet voivat olla myös valmistajan kassajärjestelmäkäyttöön suunnittelema integroitu kokonaisuus. Tällaisen laitekokonaisuuden etuna on, että se kestää hyvin vaativampaa kassapistekäyttöä. Tyypillisimpiä käyttöpaikkoja integroidulle PC-kassalle ovat ravintolajärjestelmässä baarit ja yökerhot, sekä myymäläjärjestelmässä marketit ja päivittäistavarakauppa.

IBM Business Partnerina tarjoamme ensisijaisesti IBM SurePoS- ja AnyplacePoS-sarjojen kassalaitteita. Laitetoimittajana Toshiba on maailmanlaajuisesti mitattuna markkinajohtaja integroiduissa PoS-laitteissa.

SKJ Liiketoimintajärjestelmän Kassaohjelmisto on sovitettu kaikkiin Toshiba PC-kassamalleihin (PoS-tuotteet, Point-of-Sale).

Kassajärjestelmään liitettävät erikoislaitteet

PC-kassaan voidaan helposti liittää asiakaspalvelua tukevia erikoislaitteita erilaisten tarpeiden mukaan. Myymäläjärjestelmässä tarpeet ovat monesti erilaisia kuin ravintolajärjestelmässä. Silti sama PC-kassan perusratkaisu palvelee hyvin molempia – vain oheislaitteet ovat erilaisia.

Ohjelmisto on aina laitetta tärkeämpi, kun arvioidaan kokonaisratkaisun sopivuutta yrityksen tarpeisiin. Vain monipuolinen ohjelmistoratkaisu mahdollistaa asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä tehostavien oheislaitteiden liittämisen osaksi kassajärjestelmää. Esimerkkinä tästä on langatonta RFId-tekniikkaa hyödyntävä RFId-kortti ja RfId-lukija, jota käytetään myymäläjärjestelmän ja ravintolajärjestelmän lahjakortti- ja kanta-asiakaspalvelujen toteuttamisessa.

Myymäläjärjestelmässä hyödynnetään usein reaaliajassa toimivaa langatonta tiedonkäsittelypäätettä (tiedonkeruupäätettä), jolla toimenpiteet voidaan hoitaa tehokkaasti siellä missä tieto syntyy, inventoinnista aina kassamyyntiin saakka.

Nordic Id

Tilauspääte taas mahdollistaa ravintolajärjestelmässä asiakaspalvelun hoitamisen alusta loppuun pöydässä asiakkaan luona. Langaton tilauspääte nopeuttaa kaikkia työvaiheita, kun tarjoilijan ei tarvitse tilauksen kirjaamista tai rahastusta varten liikkua pöydän ja ravintolakassan välillä.

Runsainta oheislaitevalikoimaa edustavat erikoistulostimet, joita käytetään ennen kaikkea myymäläjärjestelmässä tuoteselosteen, tuotetarran, pakkaustarran ja rahtikirjan tulostuksessa. Ravintolajärjestelmässä tyypillisiä käyttökohteita ovat pääsylippujen tai drinkkilippujen tulostus.

SKJ Liiketoimintajärjestelmä tunnistaa lähes kaikki markkinoilla olevat PC-kassaan liitettävät tavanomaiset oheislaitteet ja lisäksi suuren valikoiman erikoislaitteita.

Kassakone

Perinteinen kassakone on edelleen tyypillinen ratkaisu pienissä kioskeissa, myymälöissä ja ravintoloissa. Kassakonetta kutsutaan usein myös nimityksillä kassapääte, eprom-kassa, elektroninen kassa tai pelkkä kassa.

Kassakone on laite, johon ei voida asentaa standardia tietokoneohjelmistoa, vaan siinä on laitevalmistajan itse tekemä kiinteä ohjelma. Kassakoneella ei siis voi lukea sähköpostia tai selata internetiä. Tästä syystä kassakone ei myöskään voi saada virusta. Myös kassakoneissa on nykyisin tarjolla joko näppäimistöllä tai kosketusnäytöllä varustettuja laitemalleja.

Kassakone on mahdollista kytkeä PC-laitteella käytettävään taustaohjelmistoon, jonka avulla hoidetaan esimerkiksi tuoteylläpito, varastovalvonta, sekä monipuolinen raportointi ja kateseuranta.

Korttimaksaminen kassajärjestelmässä

Kassajärjestelmään kuuluu yleensä kassaohjelmistoon integroitu maksupääteohjelmisto ja sirukorttilukija (EMV-lukija, asiakaspääte). Järjestelmissä on mahdollisuus kuitenkin käyttää myös erillisiä maksupäätelaitteita.

Maksupäätteiden erot liittyvät lähinnä laitteen kokoon, joka vaikuttaa näppäimien ja näytön kokoon ja siten käytettävyyteen. Eroja on myös yksityisyydensuojassa (privacy shield), eli miten suojatusti ja turvallisesti PIN-koodi voidaan päätteeseen näppäillä.

Sirukortinlukijat tulevat jatkossa olemaan kannettavia ja langattomasti integroituja. Tämä on tärkeää etenkin ravintolajärjestelmässä.

SKJ Liiketoimintajärjestelmän Maksupääteliittymä ja Maksupäätereskontra tukevat Verifonen ja Netsin erillismaksupäätteitä ja integroituja maksukorttiratkaisuja.

Verifone
Nets

PC-laitteet

Toimitamme tunnettujen valmistajien merkkituotteita. Tyypillisesti käytämme järjestelmätoimituksissamme mm. HP:n, Fujitsu-Siemens:in ja Lenovon laitteita.

Kassalaitteet ja kassaoheislaitteet

www.toshiba.com
www.digipos.fi
www.dosmar.fi

Tilauspäätteet

Tilauspääte mahdollistaa ravintolajärjestelmässä asiakaspalvelun hoitamisen alusta loppuun pöydässä asiakkaan luona. Langaton tilauspääte nopeuttaa kaikkia työvaiheita, kun tarjoilijan ei tarvitse tilauksen kirjaamista tai rahastusta varten liikkua pöydän ja ravintolakassan välillä.

Orderman

Maksupäätteet

SKJ Liiketoimintajärjestelmän Maksupääteliittymä ja Maksupäätereskontra tukevat Verifonen ja Netsin integroituja maksukorttiratkaisuja.

Verifone
Nets

Langaton tiedonkeruu

Nordic ID